Mit tegyünk a járvány miatt kialakult helyzetben? - Vegyünk részt origamis videókonferenciákon

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Mit tegyünk a járvány miatt kialakult helyzetben? - Vegyünk részt origamis videókonferenciákon

Bizonyára sokan szenvednek a bezártság miatt akár tudatosan, akár tudattalanul:
- Mindenkinek szokatlan az új helyzet.
- Jó együtt lenni a családdal, de néha magányra vágynánk.
- Jó lenne új dolgokat kipróbálni, de nem mehetünk el sehova.
Milyen megoldásokat kínálunk mi ebben a helyzetben?
Természetesen origamizzunk többet! :)
A hajtogatáshoz csak egy darab papír kell, és egy leírás vagy egy jó videó, ami alapján elkészíthetjük első modelljeinket.

Ha valaki még sosem hajtogatott, akkor sokkal egyszerűbb egy videó alapján elkezdeni, mint a sematikus rajzokból, amiknek az olvasásához már némi rutin szükséges. Használjuk bátran a google keresőjét, írjuk be, hogy easy origami, és válogassunk kedvünkre a talált képek és videók között.
Ha már szereztünk egy kis gyakorlatot, akkor rákereshetünk az origami instructions kifejezésre is, hogy az origami leírások között böngészhessünk.

De mi történik akkor, ha elakadunk? Hogyan és kitől kérjünk segítséget?
Szerencsére a digitális oktatással egy csomó új lehetőséget kaptunk mi is, amit a hétköznapjainkban is ki tudunk használni. A megoldások nem újak, csak eddig nem kellett őket használni.
Az első lehetőség, hogy bátran keressük meg az ismerőseink között azt, aki tud origamizni. Nem kell megijedni, ha elsőre senki sem jut eszünkbe, az ismerőseink ismerősei között már biztosan van valaki, de ha ott sincs, akkor az elérhetőségeink között található személyeket bátran megkereshetjük, és az ori-gami.hu oldalon több rendezvénynél is további origamisok elérhetőségeit lehet megtalálni.

No igen, de telefonon vagy e-mailben elmondani is nehéz, hogy melyik lépésnél akadtunk el!
Ez igaz, de telefonon és e-mailben meg lehet beszélni egy videóhívást, amit nagyon sokféle ingyenes alkalmazással meg lehet valósítani: Zoom, Teams, Skype, Hangouts, Messenger, Facebook, ...
Ott aztán lehet mutogatni egymásnak élőben, hogy ki hol tart a hajtogatásban, vagy hol akadt el.

Mezőberényben még a néptáncosok is próbálnak az internetes kapcsolatteremtő eszközök segítségével.

Itt ajánlanám a még mindig működő origami klubokat is, amiket szintén ezeken a felületeken tartanak, és bátran lehet csatlakozni hozzájuk, úgyis minden résztvevő a saját otthonából jelentkezik be ezekre a videókonferenciákra.
Íme egy lehetőség:
A Pécsi Origami Kör minden második csütörtökön 17 órától tart ilyen összejövetelt, ami legközelebb 2020. április 2-án lesz. Az elérhetőségeik itt megtalálhatók.

A Zoom-hoz segítség:

https://www.youtube.com/watch?v=A_4GmC73wu4
https://www.youtube.com/watch?v=923N8vRTQNc
https://www.youtube.com/watch?v=5xqKFAlEkkg

És óvintézkedések az Index hírportál ajánlásával:
"Az NKI azt javasolja: aki egy látszólag Zoomra mutató linket kap, legyen fokozottan óvatos, aki pedig a Zoom mobilkliensét használja, mindig frissítse az alkalmazást a legutóbbi verzióra. Hozzáteszik: a Zoommal kapcsolatban az elmúlt években súlyos sérülékenységek is napvilágot láttak, valamint több adatvédelmi aggály is felmerült.
Az NKI a honlapján szedte össze a videókonferencia-szolgáltatások biztonságos kezeléséről szóló legfontosabb tudnivalókat." - forrás...

Szóval hajtogatásra fel! De csak óvatosan! ;)
Jó origamizást!

Játékkategória: 
origami