Szadako Szaszaki

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Szadako Szaszaki

A daru az elmúlt időkben vált a béke nemzetközi szimbólumává, ami egy 1943-ban született fiatal japán lány, Szadako Szaszaki (Sadako Sasaki)nevéhez fűződik.

Szadako mindössze két éves volt, amikor az atombombát 1945. augusztus 6.-án Hirosimára dobták. Ahogy növekedett, erős, bátor és sportos lánnyá vált.

1955-ben 11 éves korában, amikor egy versenyre gyakorolt, hirtelen megszédült és összeesett a földön. Megállapították, hogy leukémiában szenved, ez volt az atombomba utóhatása.

Szadako legjobb barátja egy japán legendát osztott meg a lánnyal, ami úgy tartotta, hogy ha valaki ezer darumadarat hajtogat, közben kívánhat valamit és az teljesülni fog.

Szadako remélte hogy az istenek teljesítik kívánságát és meggyógyul, ezért elkezdte hajtogatni a madarakat. 644 darabot sikerült befejeznie mielőtt 1955. október 25.-én 12 éves korában, a kórházban meghalt.

Soha nem adta fel, folytatta a darvak készítését egészen a haláláig. Barátai és iskolatársai meghajtogatták a maradékot és az 1000 darut Szadako sírjába helyezték.

Bátorsága és kitartása arra ösztönözte barátait, hogy összegyűjtsék leveleit és könyv formájában kiadassák. Elkezdtek álmodozni egy olyan szobor építéséről, mely Szadako és mindazon gyerekek emlékét őrizné, akik áldozatul estek az atombomba támadásának. Japánban minden fiatal gyerek segített hogy összegyűjtsék a pénzt a terv megvalósításához.

1958-ban felavatták a Hirosimai Béke Parkban a szobrot, ami Szadakot ábrázolta egy arany darumadárral a kezében.

(a kép a The My Hero Project - Sadako Sasaki lapon található)

A következő idézet olvasható a szobron:

„Ez a mi könyörgésünk. Ez a mi imánk. Béke a földön.”

Napjainkban, az emberek a világ minden részéről darumadarak ezreit hajtogatják és küldik Szadako emlékművéhez, melyeket a szobor alján helyeznek el.

Az RTLklub Fókusz című műsorában 2010 november 24-én is elhangzott a történet.

Játékkategória: 
origami
Szerző: 
Tuzy Ibolya
Beküldő: 
Tuzy Ibolya
CsatolmányMéret
ori_sadakosasaki.jpg33.1 kB